maandag 25 januari 2016

Zelf 'groentemix' maken

Een week of twee geleden lazen wij een blog - wij weten helaas niet meer wie deze blog schreef - waarin gesteld werd dat voorverpakte en gesneden ´groentemixen´ duur zijn en dat deze makkelijk zelf te maken zijn. Wij zijn de laatsten om dat te ontkennen. Voor bepaalde gerechten hebben wij groente in de vriezer op voorraad. Kool en peen voor bijvoorbeeld de zelf gemaakte nasi.

Ook wij kiezen - misschien wel té vaak - voor voorgesneden´groentemixen´. Voorbeelden hiervan zijn de voorgesneden en gewassen macaronigroente en wokgroente. Puur uit gemakzucht, omdat wij na een dag lang werken niet altijd puf hebben om groente te wassen en snijden. Maar duurder is het wel.

Het leuke van bloggen is dat je soms getriggerd wordt om over keuzes na te denken. Nu de vriezer wat leger is - omdat wij besloten hebben in deze maand eerst de daarin aanwezige voorraad wat te laten slinken - en Y. momenteel tijd genoeg heeft omdat hij thuis herstelt van zijn derde operatie, bestelden wij van de week bij onze boodschappen een grote voorraad groente: een paar kilo uien, rode uien, peen, een paar stronken prei, spitskool, peterselie en een lading champignons. En dan vergeten wij ongetwijfeld nog het een en ander :-)

Afgelopen week is hij 's morgens enthousiast aan de slag gegaan. 

Het wassen en snijden van alle groente was met deze grote hoeveelheden een behoorlijke klus. Een muziekje er bij doet al veel goed. Omdat wij sommige groente, zoals prei en de spitskool, langer dan drie maanden in de vriezer willen bewaren, adviseerde een doorgewinterde 'kookblogger' de groente eerst te blancheren. Nu kwam dat woord nog wel bekend voor, maar hoe dat precies werkt? G.oogle en Y.ouTube weten overal raad mee, zo ook hiermee :-)

Een halve ochtend verder - Y. is ongetwijfeld nog niet zo vaardig om dit sneller te kunnen doen - konden alle gewassen, gesneden en de geblancheerde groente per gerecht worden samengevoegd. Zo verdwenen de groente voor de macaroni en voor de wok in de bewaarde broodzakken (van een half brood). Uiteraard werden er ook nog broodzakken gevuld met losse groente, zodat wij er een handje uit kunnen halen als wij dit bij het koken nodig hebben.
Als laatste per zak een datum er op en - voor diegene die zich later afvraagt wat er in zit - ook nog het soort groente en de hoeveelheid.  

De vriezer zit nu tjokvol met groente en groentemixen. Genoeg voor het komende half jaar. En dat is maar goed ook, want echt een hobby zal het voor Y. niet worden :-)


Maken jullie vaak gebruik van voorgesneden en gewassen 'groentemixen'? Of leggen jullie, zoals wij dat nu gedaan hebben,  geregeld zelf een voorraadje aan?

16 opmerkingen:

  1. ik koop als de prei voordelig is wat meer in en die ligt dan gesneden klaar in zakjes. als ik kool heb en maar een halve nodig heb snij ik die en vries ik in. Ik heb ook een bak in de vriezer waar ik ale kleine restjes in doe voor de soep. ik koop nooit zo groot in om dan voor maanden wokgroentes te hebben. En heel soms als er wokgroenten zijn twee voor de prijs van 1. smokkel ik en neem ik die mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marie, bedankt voor het delen van jouw ervaring! Het was ook meer een 'probeersel' omdat wij helemaal geen voorraad meer hadden. Het is, ook gezien het meepakken van aanbiedingen en de tijd die het kost om grote hoeveelheden in te maken, misschien handiger om dat alleen te doen als er iets over is bij het koken.

      Verwijderen
  2. Ja dit doe ik ook! Ik koop dan 1 soort groente die in de reclame is en verwerk dat. Laatst een super aanbieding van een kilo prei voor 35 ct, dan neem ik gerust 5 kilo mee, het snijden red ik niet zelf. Daarvoor heb ik mijn keuken hulp ken. In 2014 heb ik die gekregen voor mijn verjaardag van manlief! En daar ben ik nog steeds blij mee.

    Ik loop ook wel eens de groente af op kortingsstickers, bakken hagel witte chamipnons met een sticker omdat de datum bijna verloopt bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo gek was het dus nog niet gedacht :-) Het was ook meer een 'probeersel' omdat wij helemaal geen voorraad meer hadden. Het is, ook gezien het meepakken van aanbiedingen en de tijd die het kost om grote hoeveelheden in te maken, misschien handiger om dat alleen te doen als er iets over is bij het koken. Of per één soort groente, zoals jij beschrijft.

      Verwijderen
  3. Als je met het seizoen mee-eet is het bewaren van veel goedkope groentes zonde van de vriezerruimte vind ik. Ik snij wel zelf al mijn groentes behalve eigenlijk boerenkool en hutspot. Over dat laatste denk ik ook na om dat zelf te doen. Ik koop altijd de groentes die ik nodig heb en gebruik eventuele restjes gewoon door de week heen op in andere gerechten. Volgende keer weer gewoon vers. Het enige aan groentes wat ik wel eens in de diepvries heb voor noodgevallen is een zak goedkope boontjes en doperwtjes. Dat is genoeg voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ineke, leuk dat je reageert en jouw ervaringen deelt. Dat is ook iets waar wij ons misschien wat meer van bewust moeten zijn: mee-eten met het seizoen.
      Juist boerenkool kopen wij, als wij bij de ouders van X. zijn, vaak bij de boer, als stronk. Het snijden en invriezen is relatief weinig werk. Ook laat het onze zoon zien hoe groente er eigenlijk uit ziet. Hij kende het alleen van de zakken uit de supermarkt :-)

      Verwijderen
  4. Ik vries nooit zoveel groente in.
    Vaak gaat de smaak toch achteruit. Dat vind ik zonde van de groenten.
    Winterpeen blijft heel lang goed in de koelkast. Kool dito.
    Prei is wel geschikt om in te vriezen. En in de vroege zomer ook tuinboontjes ,die ik in grote hoeveelheden van een kennis krijg. Verder alles lekker vers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Katrina, leuk dat je reageert! Wij vriezen eigenlijk alleen groente in die wij voor groentemixen gebruiken. Wel hebben wij daarnaast nog groente voor stamppotten op voorraad in de vriezer, zoals boerenkool en hutspot. De rest is wel vers.

      Verwijderen
  5. Van de moestuinspecialiste. Harde groenten zoals peen kun je gewoon invriezen
    Wat als je groenten kookt en eet die prima in een soep te verwerken zijn, leg je dat voor het koken in de diepvries.

    Blancheren doe je als volgt. De schoongemaakte groente in de de gootsteenbak met stop of zonder stop. Kokend water er over heen.
    Als je een stop hebt gezet, laat je de koude kraan er bij lopen en je haalt de stop er uit.
    Bij grote hoeveelheden groente (moestuin) zet ik geen stop. Maar dan gaat er een soepen van tien liter heet water over heen.
    Alleen zachte groenten moeten geblancheerd worden,
    Groenten die niet geblancheerd hoeven te worden zijn: bonen en peen.
    Zelfs van spruiten is het de vraag of dit nodig is,
    Ik vind voorgekookte en daarna diepgevroren groenten niet lekker. Behalve soepen die behouden goed de smaak,
    Zo zette ik zomers gemaakte tomatensoep in de winter op mijn verjaardag de gasten voor. Tomaten in de zomer zijn lekkerder voller van smaak dan in de zomer.

    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert en ons de nodige tips aan de hand doet. Hier kunnen wij ook weer van leren! Bedankt! :-)

      Verwijderen
  6. Wij hebben geen hele grote vriezer. Dus ook weinig voorraad. Meestal ligt er een zakje diepvriesgroente voor 'reserve' in. (Sperziebonen of Mexicaanse mix) Meestal koop ik verse groente en snijd ik ter plekke, terwijl het water op het vuur staat ofzo. Kost niet veel extra tijd voor 1 maaltijd vind ik. Maar zo'n experiment hebben wij oo wel eens gedaan toen we veel eten op de markt kochten, een echt goedkope markt dan!
    Ik ben benieuwd hoe lang jullie ervan kunnen eten! Denk je echt 6 maanden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt inderdaad wel een verschil. Toen onze vriezer kapot ging ruim een jaar geleden, hebben wij een grotere, maar zuinigere (A+++), terug gekocht. En reken maar dat daar veel in past :-) De tip om tijdens het eten al wat voor te snijden is ook ene idee. Nu kopen wij net genoeg voor die maaltijd, en blijft er eigenlijk weinig over...

      Verwijderen
  7. Prei, kool, paprika, wortels, pompoen, heb ik altijd ongeblancheerd in de diepvries zitten. Zodra wat op is, koop ik weer bij. Wel koop ik altijd een zak ingevroren tuinerwten en spinzie. Ook als ik een rode kool kook, gaat het in de diepvries. Rode kool blijft erg lang lekker. Zo heb ik ook altijd voorraad, als er onverwacht eters langskomen. Ik ben nu aan het experimenteren met inmaken, da's ook leuk. Ik heb nu een heleboel potten pompoensoep staan, appelmoes en stoofpeertjes. En het scheelt ruimte in de diepvries en elektriciteit !
    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert, Tineke! Verder dan het inmaken van groentemixen zijn wij nog niet gekomen. Leuk dat je ook experimenteert met het inmaken van andere zaken. De moeder van X. is hier ook heel bedreven in. Misschien ook maar eens gaan proberen :-)

      Verwijderen
  8. Ik blanceer de groente niet. Als er wat in de aanbieding is snijd ik het en maak het schoon.Dit doe ik per groente in een plastic broodzak (zijn sterk) die ik heb bewaard van brood en leg dit zo plat mogelijk in de vriezer. Hier denk ik aan bijv. worteltjes, prei witte kool, paprika enz. Als ik dan wat nodig heb pak ik wat uit de zak en stel zelf de maaltijd samen. Dit vind ik een ideale methode want voor verschillende gerechten pak je weer verschillende benodigdhedeh.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert. Dat lijkt erg op de manier, zoals wij dat nu ook gedaan hebben tijdens ons 'experiment' :-) Behalve dan dat wij de groente samengevoegd hebben.
      De broodzakken (van een half brood) bewaard X. ook altijd en kwamen nu goed van pas.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews